Aan het werk als programmeur

Aan het werk als programmeur

Programmeur, zoals wij hem in de volksmond noemen, is een vrij modern beroep als je bedenkt dat de computer pas in 1970 toegankelijk werd voor het grote publiek. Er was al een computer uitgevonden in 1939 en vanaf die tijd waren er al computerprogrammeurs bezig codes hierin op te slaan om het apparaat ermee instructies te geven. Bill Gates ontwierp het eerste programmeersysteem voor Microsoft. Dit was een systeem dat geschikt was voor gebruik op kantoor. Gates richtte samen met Paul Allen het bedrijf Microsoft Corporation op en maakte hiermee geschiedenis.

 

Wat doet een programmeur

Een programmeur ontwikkelt software. Hij wordt daarom ook wel softwareprogrammeur genoemd, applicatieontwikkelaar of system-engineer. Voluit wordt een programmeur ook wel computerprogrammeur genoemd. Een programmeur gebruikt computertaal om een systeem uit te werken, die aan de hand van instructies hier uitvoer aan geeft. De computerprogrammeur bedenkt het systeem, documenteert het, test het en controleert het. Zoals je wel kunt merken zijn ze enorm in trek, en dat kan Personal Programmer beamen.

 

Opleiding programmeur

Om zelf te kunnen programmeren zijn er diverse trainingen en cursussen. Er zijn verschillende computertalen met verschillende aspecten en methodieken. Voor al deze verschillende computertalen zijn er gerelateerde opleidingen of lespakketten. Je kunt natuurlijk ook een algemene opleiding volgen, zoals bij de LOI. Als je grote ambities hebt in de richting van dit vak, maak je meer kans met een MBO of HBO opleiding informatica. Informatica staat op de derde plaats in de top 10 HBO studies met beste inkomen.

 

Kwaliteiten programmeur

Een programmeur moet gestructureerd kunnen werken. Het moet een creatieve duizendpoot zijn en hij moet oplossingsgericht kunnen denken. Deze twee eigenschappen moet hij kunnen combineren. De opdrachtgever spreekt zijn wensen uit. De programmeur moet een systeem ontwerpen die voldoet aan die wensen. Er zijn programmeurs die dat zelfstandig kunnen doen, maar meestal maak je onderdeel uit van een team. Een team van programmeurs wordt vaak aangestuurd door een projectleider of senior programmeur.

 

Verdiensten programmeur

Gemiddeld verdient een beginnend programmeur in het eerste jaar maandelijks rond de 2000 euro bruto.

 

Toekomst programmeur

Er is veel vraag naar programmeurs, dus de kans op een baan is redelijk groot. Er werken ook veel programmeurs op freelance basis. Ze worden vaak ingehuurd door bedrijven om netwerken en programma’s te installeren en te onderhouden. Een vast dienstverband kun je over het algemeen sneller verkrijgen bij de grotere organisaties. Steeds meer bedrijven zien er belang in zich te profileren op het internet. Zij schakelen daarbij de hulp in van adviesbureaus. Deze bureaus hebben het zo druk dat de vraag naar nieuwe programmeurs hier erg groot is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *